keskiviikko 21. elokuuta 2013

SYNTEETTISET TEKOKUIDUT

YLEISTÄ

Tekokuitujen raaka-aineet saadaan joko kasvavasta luonnosta, lähinnä erilaisista puulajeista (muuntokuidut), tai maaöljyn jalostuksessa syntyvistä sivutuotteista (synteettiset tekokuidut). Synteettisiä tekokuituja ovat polyamidi, polyesteri, elastaani, akryyli, polyeteeni sekä polypropeeni. -http://www.modelia.fi/hoito-ohjeet/1kuitujaot.htm

KÄYTTÖ

Synteettiset tekoukuidut ovat yleisiä vaatteissa, mutta niitä käytetään myös huonekalukankaissa.

OMINAISUUKSIA

Synteettisille tekokuiduille on tyypillistä helppohoitoisuus: Eivät ime kosteutta ja ovat helppoja pestäviä.Kuivuvat nopeasti, eivätkä ryppyynny helposti.
Lisäksi ne ovat kevyitä, mutta silti kestäviä. Synteettiseten tekokuitujen huonompiin ominaisuuksiin kuuluu helppo sähköistyminen, liian kuuma pesuvesi voi jättää tahroja ja ne eivät kestä kuumia silityslämpötiloja. -http://www.cs.uta.fi/ipoppla/www/ipoppla00/koku/tekokuidut/tekokuidut2.html

HOITO

Tekokuitu tuotteita ei saa pitää liian likaiseksi. Se pestään mieluiten heti käytön jälkeen. Sähköiset tekokuidut keräävät itseensä helposti kaiken lian ja pölyn ilmasta ja ihosta. Silloin lika imeytyy kuituihin ja vahingoittaa niitä.
Pesu pesukoneessa hienopesuohjalmalla tai käsin 40 asteisella vedellä. Vettävaluvana mieluiten kuivumaan.
Tarvittaessa kuitutuote voidaan silittää 120 asteen lämmöllä eli silitysraudan lämpösäädin käännetään yhden pisteen tai tekokuidut-merkin kohdalle.

Näissä Vallilan matoissa on käytetty synteettisiä tekokuituja: Raidallisessa käsiteltyä polypropeenia ja kahdessa jälkimmäisessä nukka on polyamidia.

Luhta on käyttänyt makuuhuone tekstiileissän polyesteriä yhdistettynä/sekoitettuna muihin kuituihin.

Marimekko on myös käyttänyt tuotteissaan polyesteriä yhdistettynä muihin materiaaleihin, kuten puuvillaan sekä sellaisenaan (esim. suihkuverhoissa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti