sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

ANNA VIKTORSSON

Saimme kuviksen tunnilla tehtäväksemme perehtyä jonkin printtisuunnittelijan printteihin ja tuotteisiin, sekä niiden aiheisiin ja niissä käytettyihin materiaaleihin. Lisäksi piti selvittää miten printit on suunniteltu ja toteutettu. Itse valitsin Viktorssonin, koska pidin hänen printeistään todella pajon: Ne ovat hauskoja, värikkäitä, graafisia, moderneja ja muutenkin mielestäni hienoja.


YLEISTÄ

Opiskeli HDK Göteborgissa, sekä Lontoon University of Arts:issa. Asuessaan Lontoossa hän työskenteli graafisena suunnittelijana. Viktorsson tekee designiä jonka takana on tarinoita. Hänen tuotteissaan on rohkeita värejä, sekä leikkisyyttä vahvalla skandinaavisella fiiliksellä. // http://www.designmaklarna.se/pressbilder/Produkter/DesignM_katalog_EGEN_LoRes.pdf http://www.arytrays.com/en/collections/anna-viktorsson/      


AIHEITA

Viktorssonin printtien takana on tosiaan jokin tarina, mikä näkyy myös aiheissa. Ne perustuvat mm. hänen omiin mieltymyksiinsä, luontoon, stereotypioiden provosointiin, kaupunkien karttoihin, perinsten ruotsalaisten kuosien modernisoimiseen yms. Kirjoitin itselleni listaa siitä, millaisia aiheita hänen printtiensä kirjosta löytyi havainnoimalla kohta kohdalta eri printtejä hänen omilta kotisivuiltaan. // http://annaviktorsson.se/index.html 

Listaan kertyi seuraavanlaisia aiheita, jotka olen jaotellut ryhmiin riippuen ovatko ne nimenomaan printtien aiheita vai graafisen suunnittelun puolelta taikka kuvituksien puolelta, aivan kuten hän on kotisivuillaan omat tuotteensa/kuosinsa ryhmitellyt: 


Graafisen suunnittelun aiheet
- Aiheet perustuivat tietty aina pakkauksen sisältöön (Mikäli olivat tehty pakkausta varten). 
- Ruotsalaiset traditiot: Dala häst ja hirvi...
- Musiikki
- Oma kaupunki
- Joulu
- Elämä, työ, huvit, ruoka..


Kuosien aiheet
- Kaupunkien kartat
- Joulu mm. lumihiutaleet, joulukuusen koristeet, joulukuuset
- Geometriset muodot
- Lapsille tarkoitetut eläinaiheet
- Kukat äidin puutarhasta
- Puutarha kasvit
- Kirjoituskoneen ääni
- Marjat ja lapsuus
- Nykyaikaiset värit ja elementit yhditettynä perinteiseen tyyliin
- Luonto abstraktina
- Britannia leikkisästi
- Perinteiset arabialaiset käsityöt
- Modernisoidut perinteiset ruotsalaiset kuosit
- Manhattan
- Kukat modernisti
- Columbia Road kukkatori
- Luonto
- Pankin kirjekuorien sisäpinta
- Kevät
- Omat suosikki marjat
- Linnun siivet
- Vesililjat
- Vapaus ja ilo
- Golf
- Homous
- Provosointi
- Stereotypiat
- Sateenkaari
- Hedelmät


// Aiheet osion KUVAT ovat kaikki www.annavikrtorsson.se sivulta
Kuvitus
- Sekalaista vähän kaikkea yhdessä jutussa
- Tiimi
- Aakkoset
- kuvakkeet/ikonit
- kotikaupunki
- ihmiset ja tapaamiset


TUOTTEET



// KUVAT googlen kuvahausta hakusanalla "anna viktorsson bricka"

Ilmeisesti Viktorssonin printeistä on tehty suurimmaksi osaksi metri kangasta sekä tapetteja. Löytyy sitten myös sisustustarroja, julisteita, laminointeja ja laattoja keittiöön. Viktorssonin kankaasta valmistettuja tuotteita löytyi myös netistä mm. patalappuja, pussukoita, verhoja... Ne olivat osaksi ostajien itse kankaasta tekemiä taikka sitten Frösö Handtrykin kanssa tehtyjä.
Lisäksi pikkutuotteista löytyi mm. erimallisia tarjottimia, kortteka sekä meikkipusseja, nekin olivat tuotettu yhteistyössä muiden kanssa, eli Viktorsson on keskittynyt enemmän suunnittelu puoleen.


MATERIAALIT

Materiaaleista oli vaikea ottaa selvää, koska en löytänyt nettikaupoista myytävän kuin tarjottimia, kankaita sekä tapetteja. Tarjottimet on kuitenkin valmistettu koivusta, joista osa on uusiokäytettyä. Kankaat ovat puolestaan puuvillaa.


PRINTTIEN PIIRTÄMINEN & TUOTTO

Viktorsson mainitsee kotisivuillaan yhdessä printissä, että on piirtänyt printin käsin, joten hän todennäköisesti tekee printtejä sekä perinteisin keinoin, eli käsin piirtämällä sekä tietokoneella. 
Tarjottimien ja meikkipussien tuotosta en ole ihan varma, mutta ainaki tarjottimia, laminaatteja yms. myydään mm. http://www.designmaklarna.se/:ssä. Painoa ja tuotteiden valmistusta harjoittaa ainakin Frösö Handtryc. 



PLUS +

Lisäksi meitä suositeltiin listaamaan käyttämiämme hakusanoja, joten tässä olisi nyt ainakin muutama:
- Anna Viktorsson, Anna Viktorsson materials, Anna Viktorsson products, Anna Viktorsson tapeter, Anna Viktorsson produkt, Anna Viktorssonfabrik, Anna Viktorsson bricka....
Lisäksi meidän piti linkkailla matkan ainaka löytyneitä mielenkiintoisia suunnittelijoita. Itse laitoin joka hakusanaan hänen nimensä, joten en sellasia paljon löytänyt, mutta Frösö Handtryckin nettisivut olivat aika mielenkiintoiset (linkki tossa ylempänä) ja Designmaklarnalla oli myös liuta muita mielenkiintoisa suunnittelijoita: http://www.designmaklarna.se/pressbilder/Produkter/DesignM_katalog_EGEN_LoRes.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti