perjantai 26. huhtikuuta 2013

EKOLOGISUUS & MINIMALISMI

"Tähtitehtävät tälle päivälle
1. Mitä tarkoittaa ekologisuus ja kuinka se näkyy ammattialallasi? Etsi 5 näkökulmaa käsitteeseen. Kerro näkökulmat blogissasi littenä kuvamateriaalia. Kokoa kuvat pinterestiin omaksi tauluksi.
Tässä tehtävässä kannattaa käydä pienryhmäkeskusteluja ja tietenkin googlettaa.

2. Mitä mahtaa oikeasti tarkoittaa minimalismi? Lue aluksi wikipediasta käsitteen määrittely ja keskustele aiheesta kaverin kanssa.
Tutki aihetta laajasti eri taiteilijoiden, muotoilijoiden ja taiteenalojen näkökulmasta.
Laadi aiheesta monipuolinen taulu pinterestiin.
Etsi mielestäsi minimalistisin tekstiili ja sisustusesine/tuote. Esittele valintasi perusteluineen blogissasi.

Nämä tehtävät valmiina 26.4."



1) Ekologisuus, Ekologia, kestäväkehitys, hiilijalanjälki, kierrätys, luomu... Ovat käsitteitä, jotka ovat varmasti kaikille tuttuja. Nykyään tunnutaan kiinnittävän huomitota entistä enemmän tuotteiden ekologisuuteen. 

Ekologisuus on milestäni sellaista, että toimittaan kestävänkehityksen (säästetään varoja myös tuleville sukupolville) mukaisesti. Esim. valitaan mahdollisimman puhtaat ja mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavat raaka-aineet, tuotantopaikkan päästöt minimiin jne..  Tälleen nopeesti mietittynä tuli tälläistä mieleen, mutta mitä sanoo netin eri lähteet.

 Tässä tulisi nyt sitten viisi lainausta netistä, jotka liittyvät/ottavat kantaa ekologia käsitteeseen:


"Ekologinen kestävyys edellyttää, että ihmisen toiminta asettuu luonnon kantokyvyn rajoihin siten, etteivät luonnon monimuotoisuus tai ekosysteemien toimivuus vaarannu. Energia muodostaa keskeisimmän haasteen ekologiselle kehitykselle, sillä planeettamme energiantuontanto on 90% fossiilisten energianlähteiden varassa. Ekotehokas tuotanto perustuu uusiutuvien ja uusiutumattomien luonnonvarojen säästöön ja päästöjen vähentymiseen. Keskeistä ekologisessa kestävyydessä on ympäristöä vähemmän kuormittaviin tuotanto- ja kulutustottumuksiin siirtyminen." - Itä-Suomen yliopisto (Ekologisuus, siis ei ole mitään tiedettä, vaan ekologia on, mutta tämä avaa vähän käsitettä, että mihin se liittyy.)


"Yritysten ekologisuus: totta vai markkinointia?

Ympäristöystävällisyys on nyt myyntivaltti. Kuluttajan on kuitenkin joskus vaikea arvioida, onko mainospuheilla ja erilaisilla ympäristömerkeillä todellisuuspohjaa." - Suomenkuvalehti (Tämä juttu nostaa esiin sen, miten yritykset voivat käyttää hyväkseen ekologisuutta. Ja nykyään saakin sitten tarkkaan miettiä, onko tuote sittenkään varmasti ekologinen..)
Löysin googlen kautta yhden keskustelun, johon oli koottu kommentteja siitä mitä ekologisuus käsitteenä kenellekkin tarkoitta:
"Luonnonkukainen, jopa luontoa kunnioittava, mutta ainakin vähän sitä rasittava."
"Aika tyhyjänpäivästä hömppää."
"Ekologinen = luonnonvaroja säästävä"

Ekologisuus näkyy alamme tuotteissa ainakin materiaali valinnoissa, kierrätys materiaalien hyödyntämisessä jne..

Kuvat löytävät pinterestistä, täällä!

2) Minimalismi tarkoittaa seuraavaa wikipedian määritelmän mukaan: "Minimalismi (engl. Minimal Art tai Minimalism) on abstraktin taiteen suuntaus muun muassa kuvataiteessa, muotoilussa, arkkitehtuurissa, musiikissa ja elokuvassa, jossa pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan ja karsimaan ilmaisu turhista rönsyistä.
Minimalismi muistuttaa konstruktivismia siinä, että taide pitäisi tehdä nykyaikaisista, teollisista materiaaleista. Minimalistit tekivät teokset tyypillisesti hyvin yksinkertaisista geometrisista hahmoista, kuutioista ja neliöistä. Useat minimalistiset teokset tutkivat materiaaliensa ominaisuuksia. [1]
Sanalla tarkoitetaan yleensä myös kaikkea niukkaan, vähäiseen tai pieneen viittaavaa, vaikka minimalistiset taideteokset eivät useinkaan ole pienikokoisia."

Tässä on mielestäni minimalistinen kangas, koska se on täysin yksivärinen ja sen pinta on hyvin eleetön, eli mahdollisimman yksinkertainen/turhuudet poistettu: 


Ja tässä minimalistinen erittäin minimalistisia valaisimia (niissäkään ei ole mitään ylimääräistä):

Kuvat googlesta.


Ja löysimpä aikas kivan sivun liittyen minimalismia harrastaviin taiteilojoihin/muotoilijoihin, tässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti