sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

KÄSITTEITÄ

Saimme kulttuuri ilmiöiden tunneilta tehtävän, jossa piti selvittää muutama käsite suomen käsityömuseon sivujen sanaston avulla (linkki tässä kannattaa käydä kurkkaamassa).

Käsityöksi voidaan käsittää sekä itse valmistusprosessi ja tuote. Käsityö on taitoja vaativaa ja tuottavaa tekemistä, joka perustuu ihmisen kädentaitoihin. Käsityö on samalla myös muotoilua: Muodon antamista eri tekniikoiden avuilla erilaisista materiaaleista.

Käsiteollisuus polveutuu "kotiteollisuudesta", vaikka nykyään ne voidaan mieltää samaksi. Käsityövälinein harjoitettava tuotantomuoto (vastakohta koneistuneelle suurteollisuudelle).

Taideteollisuus on luovuuden ja teollisuuden yhdistymä, joka pohjautuu taidekäsityöhön. Valmistetaan koneiden avulla sarjatuotantona käsityönomaisesti valmistetusta mallista.

Taidekäsityö syntyi 1800-l teollistumisen vastareaktiona -> Yksittäistä ja uniikkia. Eroaa käsityöstä tekijän taiteellisten tavoitteiden takia: Tarkoituksena onkin saada aikaan enemmän kuin pelkkä käyttötuote, jonka sama henkilö suunnittelee ja valmistaa lopputuotoksenaan ainutlaatuinen teos. Teoksissa yhdistyy tekninen osaaminen sekä materiaalituntemus.

Teollinen muotoilu on nimensä mukaisesti teollisesti valmistettujen käyttöesineiden muotoilua. Teollisen muotoilijan tehtävänä on kehittää tuoteideasta markkinoitava kaupallinen tuote resurssien puitteissa. Syntyy ratkaisuja joiden avulla tuotteiden käytettävyys ja toimivuus paranevat.

Design on suunnittelua jossa yhdityvät muotoilija, muotoileminen ja muoto. Voi olla myös taidetta, jolloin muotoilija on taiteilija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti